Şirket Kuruluşlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirket Kuruluşlarında Dikkat Edilmesi
LinkedIn
Twitter
Facebook

E-ticaret, e-ihracat ya da geleneksel ticaret yapmak isteyenlerin önce şirket kurması gerekiyor. Şirket kurmak zihinde çok büyütülüyor, evrak, belge, sermaye vb. etkenlerden ötürü zor sanılıyor. Oysaki basit aşamaları dikkatle takip etmeniz yeterli. Şirket kuruluşunda ve öncesinde dikkat etmeniz gereken hususlar genel çerçevede şöyledir; 

Kuruluş öncesi iş planınızı sağlam yapın

Faaliyet göstereceğiniz sektörü kapsamlı araştırın, öğrenin. Masraflarınızı kalem kalem yazın, hesabınızı iyi yapın. Kira, fatura, vergi, sigorta, personel, pazarlama vb. tüm giderleri, riskleri mali açıdan kâğıt üstünde hesaplayın. 

Ticari unvanınızı belirleyin

TTK hükümlerine göre ticaret unvanınızı daha önce bir başka işletme almamış olmalıdır.
Şirketinizin unvanını belirlerken kullanım durumunu kontrol etmeyi unutmayın, isim seçme kurallarına göre isim seçin. Unvan sorgulama işlemini buradan yapabilirsiniz. 

Mali müşavirle anlaşın

Şirket kurduktan sonra şirketinizin vergi, muhasebe işlemleri için mali müşavir desteğine ihtiyacınız olacak. Bunun için önceden mali müşavir anlaşması yapabilir, sözleşmeyle anlaşmanızı resmileştirebilirsiniz. 

Ön hazırlıkları titizlikle halledin

Şirket kurmadan önce birtakım hazırlıkları tamamlamalı öyle Ticaret Sicil Müdürlüğüne giderek resmi işlemlere başlamalısınız. Bu hazırlıklar; kira kontratı, ticaret unvanı, kuruluş yeri, şirketin amacı ve konusudur. 

KOSGEB & MERSİS Başvurularını kaçırmayın

KOSGEB her yıl yeni girişimlere çeşitli seviyeye kadar hibe verir. Bu yıl 50 bin TL’ye kadar hibe verilebileceği açıklanan KOSGEB özellikle eğitim kısmında başvuru sahiplerine detaylı içerik sunar. KOSGEB desteğinden yararlanmak istiyorsanız şirket kurmadan önce başvuru yapmalısınız. MERSİS ise bir diğer önemli konu; şirketinizi MERSİS üzerinden kurmalısınız. Burada hazırlayacağınız sözleşmeyi noterden talep numarasıyla alıp tasdik ettirmelisiniz. 

Sözleşme ve vergi dairesi tescillerini unutmayın

Noterde tasdik edilen şirket sözleşmesi 15 gün içerisinde Ticaret Sicil Müdürlüğüne tescil ettirilmelidir. Onaylanan sözleşme Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir. Bundan sonrasında ise talep edilen vergileri hazırlamalı, vergi levhası için gerekenleri yapmalısınız. Bu süreçte mali müşaviriniz sizi yönlendirecektir. 

SGK işlemlerini geçiktirmeyin

Şirketinizde personel çalıştırmayı planlıyorsanız eğer çalışan kaydını SGK aracılığıyla mutlaka yapmalısınız. Şirketinizi kurmadan personel sayısı, temel bilgiler, başlangıç tarihi gibi spesifik verileri beyan edebilirsiniz. Bu sayede personel işe başlarken ekstra bir evrak işiyle uğraşmazsınız. 

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top
Desteklerden Haberdan Olmak İçin Abone Olun!
Gündemden haberdar olmak için abone olun.