Sürdürülebilirlik Danışmanlığı

Bize Ulaşın
Bize Ulaşın!

İmalat- İhracat Sektörlerinde Sürdürülebilirlik Neden Şart?

Türkiye’de çimento, demir-çelik, alüminyum, kimya, elektrik sektörleri başta olmak üzere AB ülkelerine yüksek oranlarda ihracat faaliyetleri yapılmaktadır. Yıllık sektör raporlarına bakıldığında AB ülkelerinin Türkiye için önemli bir pazar, Türkiye’nin AB için kaybedilmemesi gereken bir sağlayıcı olduğu yadsınamaz. Türkiye’deki KOBİ ve büyük ölçekli şirketlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) regülasyonlarına uyum sağlamaları, sektör ve faaliyetlere göre farklılık göstermekle beraber zorunludur.
AYM, Avrupa’yı 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının net olarak sıfırlandığı dünyanın ilk iklim-nötr kıtası haline getirmeyi hedefleyen AB’nin yeni büyüme stratejisidir. Bu strateji doğrultusunda, AB’nin iklim, enerji, arazi kullanımı, ulaşım ve vergilendirme politikalarının 2030 yılına kadar 1990’daki seviyesine kıyasla %55 emisyon azaltımı sağlanacak şekilde gözden geçirilmesi için “Fit for 55” mevzuat değişikliği paketi Avrupa Komisyonu’nca 14 Temmuz 2021’de yayımlanmıştır.

Fit For 55 Kapsamında Uyulması Gereken Regülasyonlar

AB ekonomisinin bir parçası olan ve olmaya devam edecek şirketlerin AYM kapsamındaki 2030 ve 2050-karbon nötr hedeflerine aşamalı olarak uymaları şart hâle gelmiştir. “Fit for 55” mevzuat değişikliği kapsamında uyulması gereken en önemli unsurlarında biri; dünyada ilk kez uygulamaya konulacak olan Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM)’dır. Uygulama kapsamında, 1 Ocak 2026 tarihine kadar olan geçiş döneminde, AB’ye ithal edilen ilgili sektörlerdeki ürünlerin üretim aşamasında salınan karbon emisyonları ile üretim süreçlerinde kullanılan elektriğin üretiminden kaynaklı (dolaylı) emisyonların raporlaması yapılacaktır.
1 Ocak 2026 tarihinden itibaren başlayacak asıl uygulama döneminde ise ithal ürünlere gömülü emisyonlar için, AB’de yetkilendirilmiş ithalatçılar tarafından AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)’ndeki haftalık karbon fiyatları dikkate alınarak karbon ücreti ödenmeye başlanacak, çimento ve gübre sektörlerinde dolaylı emisyonlar da ücretlendirmeye tabi olacaktır. CBAM kapsamında AB ETS’sinde Avrupalı üreticilere sağlanmakta olan ücretsiz tahsisatlar da mali yükümlülüğü azaltacak şekilde dikkate alınacak, bir yandan AB ETS’sinde ücretsiz tahsisatlar 2026-2034 döneminde belirli bir indirim takvimi çerçevesinde kaldırılırken, aynı zamanda CBAM mali yükümlülükleri bu oranda artacaktır. Diğer bir önemli unsur: Döngüsel ekonomi.
Kaynakların daha verimli kullanılmasını, atıkların azaltılmasını ve ürünlerin ömrünün uzatılmasını teşvik eden bir ekonomik modeldir. Bu model, üretim ve tüketim süreçlerinde sürdürülebilirliği artırmayı hedefler. Ürün tasarımından geri dönüşüme kadar tüm yaşam döngüsü (PLA) boyunca kaynak verimliliğini artırmayı amaçlayan stratejiler döngüsel eylem planını oluşturur. Geri dönüşüm oranlarını artırmak ve atık yönetimini iyileştirmek planın parçalarıdır.

İmalat - İhracat Sektöründe Sürdürülebilir Şirket Olmak ve Yaptırımlarla Karşılaşmamak İçin:

ESG (Çevre, Sosyal Yönetişim) Altyapısı Analizi Yaptırma

Sürdürülebilir Finansman Yönetimi için Gerekli Raporlamaların Yapılması

İklim Stratejileri Belirleme

Yeşil Dönüşüm Göstergelerini Sağlayan Faaliyetlerin Süreklileştirilmesi

ESG şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim konularını kapsayan bir değerlendirme ve raporlama çerçevesidir. ESG altyapısı, şirketlerin sürdürülebilirlik performansını izlemek, değerlendirmek ve raporlamak için kullanılan politika, süreç ve araçların bütünüdür. Sürdürülebilirlik kapsamında danışanlarımızın ESG Altyapısını mükemmelleştirmek için karbon salınımını ve diğer sera gazı emisyonlarını izleme ve azaltma stratejileri. Enerji kullanımı, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı. Atık yönetimi, geri dönüşüm programları ve atık azaltma girişimleri. Su tüketimi ve su verimliliği. Süreçlerini analiz ediyor ve yönetiyoruz.
AYM kapsamında ilgili Türk ihracatçı firmalar için Sürdürülebilirlik Raporlaması zorunlu hale gelmekte. Özellikle AB’ye doğrudan ithalatçı belli firmalar CSDDD ( Kurumsal Sürdürülebilirlik Mevcut Durum Belirleme Direktifi) ve CSRD (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi) kapsamında 2025 yılında Sürdürülebilirlik Raporu hazırlamak zorunda kalacaklar. Avrupa Birliği (AB), AB Yeşil Mutabakatı prensipleri çerçevesinde yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişin ilerleme beyanları olarak nitelendirilen AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ile AB içerisinde yerleşik yaklaşık 50.000 işletme zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması yapmaya başlamıştır ve söz konusu raporlar zorunlu güvence denetimine tabi tutulmaktadır.
Türkiye’de büyük işletmeler öncülüğünde başlanarak yapılacak sürdürülebilirlik raporlamasıyla birlikte uluslararası yatırım kararlarında tercih edilen ülke olmak ve yeşil finansmana erişim başta olmak üzere küresel sermaye tahsisinde, elde edilecek rekabet gücüyle yakın gelecekte ekonomi alanında dünyanın sayılı ülkelerden birisi olma potansiyelini hayata geçirmek amacıyla TSRS’lerin uygulama kapsamına ilişkin Kurul Kararı alınmıştır. İşletmenin başarısı ve itibarı için sürdürülebilirlik performansını değerlendirmek ve raporlamak, işletmenin rekabet edebilirliği ve işletme hayatı için büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilirlik raporlamasında dünya çapında kabul gören standartlardan GRI (Küresel Raporlama Girişimi), şirketlerin sürdürülebilirlik performansını etkin bir şekilde ilerletmelerini, paydaşlarla daha iyi iletişim kurmalarını, rekabet avantajlarını korumalarını sağlar.
Sınırda Karbon Vergisi (CBAM) Hesaplama ve Raporlama; AYM kapsamında ilk etapta AB’ye ihracatı olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik, hidrojen sektörlerinin ürün karbon ayakizini hesaplama ve sonraki aşamalarda ilave vergi ödemek durumunda kalıp kalmamaların analiz etmeyi kapsar. ISO 14064 standartları kapsamında danışanlarımızın ürün karbon ayak izini hesaplıyor, CBAM için raporlamalarını gerçekleştiriyoruz. Ürün karbon ayak izini oluşturan; faaliyetler sonucu oluşan direkt emisyonlar, enerji kullanımı kaynaklı dolaylı emisyonlar, faaliyetleri gerçekleştirmek üzere ihtiyaç duyulan tedarik zinciri faaliyetlerinden kaynaklı diğer dolaylı emisyonları analiz ederek; mühendislik temelli bir danışmanlık firması olmamızın ayrıcalığıyla Carbon Offset, Carbon Capture, Carbon Trade süreçlerinde danışmanlık sağlıyoruz.

ÇÖZÜMLERİMİZ & HİZMETLERİMİZ

ESG Performans Değerlendirme ve Raporlama

Çevresel Performans: Karbon ayak izi, enerji kullanımı, emisyon değerleri, atıklar, diğer çevresel etkiler.

Karbon Ayak İzi ve Sera Gazı Hesaplama ve Raporlama

Yönetişim: Şirket içi yönetim yapısı, etik ilkeler ve yasal uyum

Karbon azaltma stratejilerinizi geliştirmek için; ISO 14064 ve GHG Protokolü standartlarına uygun raporlar hazırlıyoruz.

Sürdürülebilirlik Raporlama Hizmetleri

Sürdürülebilirlik Olgunluk Analizi

ESG kapsamında finansal ve finansal olmayan verilerin analizi

TSRS 1

Risk ve Fırsat Analizleri

TSRS 2

Sürdürülebilirlik Yol Haritası

Sürdürülebilirlik için Yapılan Danışmanlık, Raporlama ve Optimizasyon Giderlerinin Doğru Finansallarla Kombinlenmesi

Şirketlerin yeşil sanayiye geçişleri için sürdürülebilirlik ve dijitalleşme giderlerine ,çeşitli kurumlarca sunulan finansmanları proje yönetim hizmetimizle tamamlayıcı kilit unsurlar olarak sunuyoruz.

TÜBİTAK 1831

T.C. Responsible Programı

T.C. Sanayi Bakanlığı İkiz Dönüşüm Programı

TÜBİTAK 1832

TÜBİTAK 1833

KOSGEB Yeşil Dönüşüm

GES ve RES Teşvikleri

CETpartnership

HORIZON-AB Projeleri

Sürdürülebilirlik Danışmanlığımız hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top