TÜBİTAK 1812

Bize Ulaşın
Bize Ulaşın!

TÜBİTAK 1812 Destek Programı Nedir?

TÜBİTAK 1812, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek şirketlere dönüştürebilmeleri için fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerini destekleyen bir programdır. Bu sayede nitelikli girişimciliğin teşvik edilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilen, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının oluşturulması hedeflenmektedir.

TÜBITAK 1812 Destek Programı Nedir?

TÜBİTAK 1812’ye Neden İhtiyaç Duyulur?​

TÜBİTAK 1812 Destek Programı Girişimcilere ve İşletmelere Nasıl Katkı Sağlar

TÜBİTAK 1812 Destek Programı, girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunmalarını, bu iş fikirlerinin değerlendirilmesini ve başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmeti sunulmasını sağlar. Bu, girişimcilerin iş fikirlerini gerçekleştirmelerine ve bu fikirlerin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yardımcı olur.
TÜBİTAK 1812 Destek Programı, girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunmalarını, bu iş fikirlerinin değerlendirilmesini ve başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere hızlandırıcı hizmeti sunulmasını sağlar. Bu, girişimcilerin iş fikirlerini gerçekleştirmelerine ve bu fikirlerin ticari ürüne/sürece/hizmete dönüştürülmesine yardımcı olur.

TÜBİTAK 1812 Programından Kimler Yararlanabilir?

Program kapsamında teknoloji ve yenilik odaklı girişim faaliyetinde bulunmaya aday,

Ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun,

Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı 2. Aşaması kapsamında destek almamış,

Ön başvuru tarihi itibariyle herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer almamış kişiler yararlanabilir.

TÜBİTAK 1812 Destek Programından Kimler Yararlanabilir?​

TÜBİTAK 1812 Programı Girişimcilere ve İşletmelere Nasıl Katkı Sağlar?​

Program, girişimcilere eğitim ve rehberlik sağlamakla birlikte onaylanmış iş planları için maddi destek sunar. İşletmelerin kurulmasını, büyütülmesini, genişletilmesini teşvik eder. Her yıl açılan çağrılar kapsamında alanlarda yenilik odaklı, ticari değeri doğrulanmış ürün ve hizmetlere dönüştürecek iş fikri başvuruları desteklenir.

TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı üç aşamadan oluşmaktadır:

Aşama 1

Girişimcilerin iş fikirlerini uygulayıcı kuruluşlara sunduğu, uygulayıcı kuruluşun bu iş fikirlerini değerlendirdiği, başarılı bir iş planına dönüşme olasılığı yüksek olan iş fikirleri için girişimcilere eğitim, rehberlik, kuluçka vb. hizmetler verdiği, iş fikrinin iş planına dönüşmesi sürecinde fikrin ticari açıdan doğrulanması çalışmalarının yürütüldüğü aşamadır. Aşama 1, girişimcilik proje desteği çağrısında belirtilen iş planı son başvuru tarihinde tamamlanır.

Aşama 2

İş planlarının bu Uygulama Esasları çerçevesinde değerlendirilmesi ile başlayan aşamadır. Değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunarak Mükemmeliyet Mührü almaya hak kazanan iş planları için, TÜBİTAK tarafından girişimcilerden kuruluş tanımına uygun şirket kurmaları istenir. Kuruluş, Aşama 2’de destek kapsamına alınan tutar karşılığında en fazla %5 hissesi için fon ile yatırım sözleşmesi yapar. Yönetim Kurulu bu oranı düşürebilir veya %5’ten daha düşük bir sabit oran belirleyebilir. Fonun yapacağı yatırım, hisse ortaklığı, hisseye dönüştürülebilir borç veya bunların her ikisinden oluşabilir.

Aşama 3

Kuruluşun bir önceki aşamada elde ettiği çıktıların, Ar-Ge çalışmalarıyla performans ve işlevsellik bakımından iyileştirilmesi ile ticarileşme potansiyellerinin arttırılmasını amaçlayan aşamadır. Aşama 3, kuruluşun proje önerisi hazırlayarak TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvurması ile takip eden değerlendirme, karar ve izleme süreçlerini kapsar. Bu aşamada detay tasarım, ticari prototipin işlev ve performans bakımından iyileştirilmesi, denemeler ve saha testleri gibi faaliyetler gerçekleştirilir. Bu Uygulama Esasları çerçevesinde kurulmuş şirketler, proje bitiş tarihinden sonraki 24 ay içerisinde Aşama 3 kapsamında TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na başvuruda bulunabilir.
Sıkca Sorulan Sorular
Aşama 1 Kapsamında Firmalar Hangi faaliyetlerden Yararlanabilirler?

a) Eğitim: Temel girişimcilik kavramları, teknoloji odaklı girişimcilik, fikri hakların korunmasına dair yöntemler, temel finans ve muhasebe, ticaret ve vergi mevzuatı vb. konularda eğitim verilmesi,

b) Rehberlik hizmeti: İş fikirlerinin teknik ve ekonomik olarak doğrulanması sürecinde konusunda uzman ve yeterli tecrübeye sahip kişilerin girişimcileri yönlendirmesine yönelik çalışmalar,

c) Kuluçka hizmeti: İş fikirlerinin olgunlaştırılması sürecinde toplantı, potansiyel müşterilere sunum gibi faaliyetlerin yürütülebilmesi; girişimcilerin birbirleriyle, potansiyel müşteri ve yatırımcılarla etkileşimde bulunabilmeleri için fiziki mekan ile iletişim altyapısı ve diğer destek hizmetlerinin sağlanması,

ç) Doğrulama: Hedef müşteri kitlesinin saptanması, müşteri problemlerinin belirlenmesi, değer önerisinin ortaya konması, potansiyel müşterilere sunum yapılması ve piyasa tepkisinin ölçülmesi konularında girişimcinin desteklenmesi.

Aşama 3 kapsamında proje başvurusu, projelerin desteklenmesi, izlenmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinde TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’na ait Uygulama Esasları hükümleri uygulanır.
TÜBİTAK 1812 Desteği hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek içeriklerimiz

Scroll to Top