TEKNOPARK

Bize Ulaşın
Bize Ulaşın!

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB/Teknopark) Nedir?

Teknopark’lar üniversiteler/araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve yenilikçilik çalışmalarını sürdürdükleri; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma – geliştirme, yenilikçilik ve teknoloji ekosistemleridir. Ar–Ge çalışmalarına yön veren, üniversiteler, araştırma laboratuvarları ve sanayi arasında teknoloji transferini gerçekleştirerek danışma servislerinde ve modern ofis hizmetlerinde kullanılan birimlerdir.

Şirketler Teknopark’a Neden İhtiyaç Duyar?

Teknopark’lar, şirketler için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekleyen, vergi avantajları ve çeşitli teşvikler sunan, üniversite ve araştırma merkezleriyle iş birliği fırsatları sağlayan, teknolojik altyapıya erişim imkanı veren ve ağ oluşturma potansiyeli yüksek alanlardır. Bu bölgelerde yer almak, şirketlere marka değeri ve prestij kazandırırken, uluslararası pazarlara açılma ve nitelikli insan kaynaklarına erişim gibi önemli avantajlar sunar. Özellikle yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimler için Teknoparklar, rekabetçiliklerini artırma, yeni ürünler geliştirme ve pazar paylarını genişletme konusunda kritik bir role sahiptir.

Teknopark Avantajlarından Kimler Yararlanabilir?

Teknopark avantajlarından Teknopark firmaları (yönetim merkezi veya bir şubesi ilgili Teknopark bünyesinde yer alan işletmeler) yararlanabilir. Teknoparklarda faaliyet alanı uygun olan fikir aşamasında ve halihazırda kurulmuş tüm şirketler faydalanabilir. Her Teknopark’ın tematik alanlarına göre ilgili ekosistemde yer alan firmalar bir araya getirilmeye çalışılır. Bu şekilde ilgili ekosistem paydaşlarının iletişimi kuvvetlenir. Ülkemizde yer alan Teknopark’ların ilişkin ana faaliyet alanları aşağıdaki gibidir:
1- Enerji, Yenilenebilir enerji, 2- Havacılık, Savunma, 3- İlaç, Tıbbi Cihaz, Medikal, 4- Biyoteknoloji, Nanoteknoloji, Genetik, 5- Robotik, Makine, Elektrik, Elektronik, 6- Kimya, 7- Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Yazılım, Dijitalleşme, Yapay Zekâ
Bee Advise olarak tüm danışanlarımıza destek uygunluk kontrolü sağlamaktayız. Şirketinizin bu destekten yararlanıp yararlanamayacağına dair bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Teknopark Girişimcilere ve İşletmelere Nasıl Yardımcı Olur?

Kurumlar Vergisi İstisnası

Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu Bölgedeki Ar-Ge, tasarım ve yazılım faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
Örnek: Firmanızın 2021 yılı toplam satış hasılatı 15 milyon ₺, satış maliyeti 5 milyon ₺, kurumlar vergisi ise: (2023 yılında kurumlar vergisi oranı %25’dir.) 10.000.000 * %25 = 2.500.000 ₺ olacaktır. Eğer satışını gerçekleştireceğiniz ürünlerin bir kısmı Teknopark projesi bünyesinde olursa ilgili ürünlerden elde edilen kar kurumlar vergisinden muaf olacaktır.
15.000.000 ₺ kârının 5.000.000 ₺’si proje kapsamında olursa ödeyeceğiniz kurumlar vergisi: (1.000.000-5.000.000) * %25 = 2.500.000 ₺ olacaktır. Kurumlar Vergisi’nden elde ettiğiniz toplam muafiyet ise 2.500.000 ₺ olacaktır.

Gelir Vergisi Stopajı Teşviki

Teknopark’larda çalışan Ar-Ge ve destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin %100’ü istisna edilecektir. Bu hükmün uygulanması için gereken şartlar şunlardır:
• Girişimci şirketin yürüttüğü Ar-Ge ve tasarım projesinin bir kısmının teknoloji geliştirme bölgesi dışında yürütmesinin zorunlu olması gerekmektedir.
• Bölgede yer alan işletmelerde en az 1 yıl süreyle çalışan Ar-Ge ve tasarım personelinin yüksek lisans yapanlar için 1,5 yılı, doktora yapanlar için 2 yılı geçmemek üzere bölge dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerinin %100’ünü aşmaması gerekmektedir.

Sigorta Prim Desteği

Kanun kapsamında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine ilişkin çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Hazine tarafından Maliye Bakanlığı’nca desteklenir.

KDV İstisnası

Kanuna göre işletmelerin kazançlarının gelir ve kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV’den müstesnadır.

Damga Vergisi Teşviği

Ücretler dışında damga vergisi istisnası yoktur. İşletmeler, bu kanunun uygulanması ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan ve yapılan işlemlerden dolayı damga vergisinden ve harçtan muaftır.

Gümrük Vergisi Teşviği

Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan; bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler, damga vergisi ve harçtan istisnadır.
TEKNOPARK hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top
Desteklerden Haberdan Olmak İçin Abone Olun!
Gündemden haberdar olmak için abone olun.