Ar-Ge ve Ür-Ge Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ar-Ge ve Ür-Ge
LinkedIn
Twitter
Facebook

Ar-ge ve bunun gibi kavramlar firmaların en çok yatırım yaptıkları faaliyetlerden biri. Böyle olması da gerekiyor çünkü global rekabette ayakta kalmanın çözümü yenilik. Peki ama Ar-ge mi, Ür-ge mi yapıyoruz? Birden fazla kavram oldukça kafa karıştırıcı. Üstelik bunların yanına inovasyon ve icat çıkarma gibi eklenen daha farklı kavramlar da var.

Ür-Ge nedir?

Ürün geliştirme konusu ile Ar-ge birbirinden tamamen farklı. Bu iki kavramın sınırlarını tam olarak bilmeyenlerin tüm yaptığı çalışmaları Ar-ge sınıfına koyma gayreti var. Ancak profesyonellerce incelendiği zaman Ar-ge olduğu düşünülen birçok projenin aslında öyle olmadığı ortaya çıkıyor. Bu da, hayal kırıklıklarının yaşanmasına neden oluyor.

Ürün geliştirme, mevcut bir ürün üzerinde yapılan yenilikleri kapsar. Yani bir ürünün bir üst versiyonu gibi. Bu tasarımsal açıdan verimlilik sağlaması veya kullanım kolaylığı bakımından kolaylık sağlaması şeklinde olabilir.

Örneğin, mevcut bir makinenin çok yer kaplaması sorununa karşı onu daha minimize hale getirmek, tasarımsal bir çalışmadır ve asla bir Ar-Ge değildir.Bu anlamda Ür-ge faaliyetleri arasında şunları görmek mümkün:Yeni ürün geliştirmeleri,Mevcut ürün üzerinde yapılan tasarımsal değişiklikler,Var olan ürün üzerinde verimlilik tabanlı değişiklikler,Mevcut bir ürünün farklı alanda kullanılmasını sağlayan geliştirmeler. 

Ar-ge’yi nasıl anlamanız gerekir?

Araştırma ve geliştirme faaliyetleri olarak ortaya çıkan Ar-ge, belirli bir yön veya hedef üzerindeki araştırmaları kapsar. Ayrıca belirsiz bir yönde de test ve deneyler yapmaya dayanır. Buradan çıkan sonuçlar analiz edilerek bir sonuca varılır. Örneğin, bir ürün geliştirme faaliyeti içerisinde ortaya çıkan sorunları çözmek için Ar-ge çalışmaları yapılabilir. Böylece ilgili geliştirme aşamasında eksik olan veya zayıf olan yönlerin kapatılması için bir sonuca varılır. Ancak bir ür-ge faaliyeti olmaksızın da Ar-ge çalışması yapılabilir.

Ür-ge ve Ar-ge arasındaki farklar nelerdir?

Yeni bir teknoloji ortaya koyma, bilgi birikimini artırma ve bir ürün özelliğini geliştirmeye yönelik hedefleri kapsayan Ar-ge faaliyetidir. Ür-ge ile de ticari bir nihai ürün hedeflenir veya var olan mevcut ürün üzerinde geliştirme faaliyetlerine girişilir.Dolayısıyla, Ür-ge faaliyetlerinin kapsamı içerisinde bir Ar-ge faaliyeti de var olabilir. Kavramların karıştırılmasının nedeni de budur. 

Bu konuyu daha iyi anlamak için şöyle bir senaryo üretelim:

Klasik ev veya ofis boyası üreten bir firma, ürün gamını genişletmek ve global rekabette güç kazanmak adına yeni bir boya üretmeye karar verdiğini düşünelim. Bu boya veya ürünün ısı ve ses yalıtımı sağlayan özellikleri olsun. Firmanın hedefi, tek bir boya ile yapılarda hem ısı hem de ses izolasyonu sağlayarak bina yapım maliyetine etki etmek. Firma, daha önce böyle bir ürüne sahip olmadığı için ve bu konuda test/deney gibi araştırmalara gereksinim duyduğundan çalışması Ar-ge faaliyetidir.

Şimdi bu firmanın bu ürünü ürettiğini ve piyasaya sürdüğünü düşünelim. Firma, ses ve ısı yalıtımı sağlayan boya ürünü üzerinde yeni bir geliştirme faaliyeti planlıyor. Buna da Ür-ge denir. Çünkü firma daha önce böyle bir ürünü üretti ve şimdi sadece onu geliştirmeye yönelik bir hedefi var. Bu hedefini icra ederken ilgili ürüne eklemek istediği özellik için yeni test/deneyler yapması gerekirse, Ür-ge ve Ar-ge faaliyetleri birlikte icra edilmiş olur. 

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

2024 Temmuz Ayında Neler Oldu?

Geçtiğimiz haziran ayında, TÜBİTAK 1711 – Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı başvurulara açıldı. Ayrıca TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programlarının çağrı takvimi açıklandı. Detaylar için haberin devamına göz atmayı unutmayın.

Daha Fazlası İçin Tıkalyın »
Scroll to Top
Desteklerden Haberdan Olmak İçin Abone Olun!
Gündemden haberdar olmak için abone olun.