B2B Satış ve İhracat

LinkedIn
Twitter
Facebook

B2B, Business to Business, yani şirketten şirkete gerçekleşen ticaret olarak adlandırılabilir. B2B ile şirketler kendi aralarında uzun vadeli ortaklıklar kurabileceği gibi şirketler toplu ürün alımı yapan veya perakende satış gerçekleştiren firmalara ulaşabilirler. Aynı zamanda B2B günümüzde birçok şirket tarafından kullanılan bir satış stratejisidir. 

B2B İhracat Nedir?

B2B ihracat ile, normal şartlarda geleneksel yöntemler ile gerçekleştirilen ihracat faaliyetleri internet üzerinden yürütülür. B2B ihracat özellikle KOBİ’ler için ideal olmakla birlikte tüm işletmeler için yararlı olmaktadır. Bu yararı sağlayan başlıca faktör, e-ticaret gerçekleştirmek isteyen tüketicilerin farklı bölgelerde ihtiyaç duydukları ürüne uluşabilmelerinin sağlanmasıdır. Bu bağlamda B2B ihracat, üreticilerin ve tüketicilerin geleneksel ihracat bariyerini aşarak internet üzerinden birbirlerine ulaşabildikleri, şirketler arası ticareti kolaylaştıran bir ihracat modelidir. 

B2B İhracatın Faydaları Nelerdir?

· İnternet sayesinde şirketlerin birbirine ulaşabilmesini kolaylaştırılması

· Geleneksel ihracatta bulunan pazara olan uzaklık, üretimin talebe göre yapılamaması gibi engellerin aşılabilmesi

· İhracat maliyetlerinin düşürülmesi

· Ulaşılan kitlenin artırılması ile birlikte satışların artırılması

· Karlılık seviyelerinin artırılması 

B2B ile e-ihracat Hangi Adımlarla Gerçekleştirilir?

B2B gerçekleştirirken internet üzerinden satışlarınızı artırmanızı ve B2B sürecinizi en verimli şekilde yürütmenizi sağlayan adımlar şöyledir:

1. Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Ürünlerinize ihtiyaç duyabilecek firmaların belirlenmesi satışlarınızın en verimli biçinde gerçekleşmesini sağlar. Bu süreçte ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgilenen firmaların belirlenmesi ve çeşitli iletişim kanallarından iletişime geçilmesi B2B ihracat gerçekleştirmeniz için şart.

2. Gerekli İletişim Kanallarına Karar Verilmesi

Hedef kitlenize ulaşmanız için bir sonraki adım belirlenen kitle ile iletişime geçmenizdir. Bu adım, firmaların kullandığı dijital mecraları, sosyal medya kanallarını ve dijital yayınları takip ederek tamamlanabilir.

3. Pazarlama Stratejilerinin Belirlenmesi

B2B gerçekleştirilebilmesi için pazarlama stratejilerinizi sosyal medyadan ve SEO uygulamalarından yararlanarak geliştirebileceğiniz gibi ilgili firmaların ürünleriniz hakkında bilgi edinebileceği içerikler üreterek de pazarlama faaliyetlerinizi geliştirebilirsiniz.

4. Ürün Tanımlarına Önem Gösterilmesi

B2B ihracatın gerçekleştirilebilmesi için ürün açıklamalarınıza önem göstermeniz şart. Ürün tanımlamasını gerçekleştirmek için ürününüz hakkında detaylı bilgileri eklemeyi, müşterilerin ürün hakkında oluşabilecek sorunlarını cevaplamayı unutmamalısınız.

5. Toplu Alım Opsiyonunun Eklenmesi

Toplu alım opsiyonunun varlığı fiyatlandırmanızı etkileyebileceği için firmalara zaman kazandırmak adına minimum alım sayısı belirleyebilirsiniz. 

B2B ile e-ihracat Hangi Adımlarla Gerçekleştirilir?

· Etsy

· Amazon Business

· Alibaba.com

· Big Commerce

· Magento B2B

· eBay Business Supply 

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top
Desteklerden Haberdan Olmak İçin Abone Olun!
Gündemden haberdar olmak için abone olun.