NIF Bilgilendirme Toplantısı 19 Mart’ta Yapıldı

LinkedIn
Twitter
Facebook
Türkiye Cumhuriyeti adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sınırlı Ortağı (LP) olduğu NATO İnovasyon Fonu (NIF) çevrim içi bilgi günü, NIF Ortağı Patrick Schneider-Sikorsky’nin katılımıyla 19 Mart’ta gerçekleştirildi. Bu toplantıda, NATO’nun teknoloji yatırımları ve güvenlik alanındaki değişimlere yaklaşımı ele alındı.

NATO İnovasyon Fonu Nedir?

NIF, NATO üyesi 24 ülkenin katılımıyla oluşturulan 1 milyar Euro büyüklüğünde bir girişim sermayesi fonudur. Deeptech alanında çift kullanımlı (dual-use) teknolojilere yatırım yaparak hem askeri hem de sivil sektörde yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefliyor. NIF; büyük veri, yapay zekâ (AI), otonomi, kuantum, biyoteknolojiler ve insan gelişimi, enerji ve tahrik, yeni malzemeler ve gelişmiş üretim ve uzay olmak üzere 9 teknoloji alanını odak deep-tech’ler olarak belirlemiştir.

NIF Yatırım Stratejisi

NIF’in yatırım stratejisi üç temel unsur üzerine kurulu:

1- Benimsenme Potansiyeli:

Kısa vadeli etkiler ile uzun vadeli faydalar arasında denge kurarak savunma sektörüne yayılımı sağlamak.

2- Ticari Başarı:

Teknolojilerin sürdürülebilir ve pazarlanabilir olmasını sağlamak.

3- Kapasite Geliştirme:

Bölgesel üretim, istihdam ve pazarlama olanaklarını artırmak.

Doğrudan (Direct) ve Dolaylı (Indirect) Yatırımlar

NIF, yatırımlarını doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde gerçekleştiriyor:

Doğrudan Yatırımlar:

Yüksek potansiyele sahip derin teknoloji şirketlerine finansal destek sağlayarak inovasyonun hızlanmasını amaçlıyor. Stratejik öneme sahip teknolojilerin benimsenmesini teşvik ediyor.

Dolaylı Yatırımlar:

NATO müttefik ülkelerindeki girişim sermayesi fonları ve inovasyon ekosistemlerini destekleyerek daha geniş kapsamlı bir teknoloji dönüşümü sağlıyor.

Ankara Ziyareti ve Yatırım Çağrısı

Ülkemizin de ortağı olduğu, 1 milyar avro büyüklüğündeki NATO İnovasyon Fonu (NIF), Türkiye’deki yatırım fırsatlarını ve iş birliklerini değerlendirmek, derin teknoloji girişimleri ve savunma sanayi kuruluşları ile görüşmek amacıyla 14-16 Nisan 2025 tarihlerinde Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirecek.
NATO İnovasyon Fonu Ortağı Patrick Schneider-Sikorsky ve Chief Adoption Officer John Ridge, ziyaret kapsamında Türkiye’deki derin teknoloji şirketleriyle birebir görüşmeler yapacak. Bu kapsamda, NIF yatırım görüşmelerine davet edilecek şirketlerin seçilmesi için bir çağrı süreci başlatıldı. Yatırım görüşmelerine katılmak isteyen şirketler, aşağıdaki linkten 21 Mart 2025 tarihine kadar başvuru yapabilir.

Sonuç

NATO İnovasyon Fonu, savunma ve güvenlik alanındaki teknolojik gelişmelere yön vermeyi amaçlıyor. Türkiye için bu fon, yenilikçi teknoloji ekosistemine dahil olma ve küresel iş birlikleri geliştirme açısından büyük bir fırsat olabilir.
19 Mart’ta gerçekleştirilen toplantıda 2025 yılında Nisan ayından sonra 2. yatırım görüşmelerinin de planlanabileceği ifade edilirken, önümüzdeki yıllarda da NIF’in desteklediği projelerin etkilerini görmek, özellikle teknoloji girişimleri için kritik olacak.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top