Menkul Kıymet Nedir, Menkul Kıymetler Nelerdir?

Menkul Kıymet Nedir, Menkul Kıymetler Nelerdir?
LinkedIn
Twitter
Facebook

Menkul Kıymet Nedir?

Menkul Kıymet, Sermaye Piyasası Kurulu’nun izni ile alınabilen, belirli bir miktarı temsil eden evraklardır. Menkul Kıymet, satın alan kişilere ortaklık veya alacak hakkı tanıyan evraklar olmaktadır. Menkul Kıymet evraklarının sunmuş olduğu bu hak, belgeden bağımsız olarak kullanılamaz ve bir başkasına devredilemez.

Menkul Kıymet Özellikleri Nelerdir?

Menkul Kıymetler, kanuni olarak kıymetli evrak niteliği taşıyan ve yatırım amacı ile alınabilen evraklardır. Menkul kıymetler kapsamında kabul gören miktarlar nama veya hamile yazılı olabilir. Menkul Kıymet değerine sahip olan evraklar, hangi tutarın nama hangi tutarın hamile yazılabileceği ana sözleşmede belirtilmesi gerekli evraklardır. Ticari ilişkiler için tek bir tane çıkartılmazlar ve çok sayıda ihraç edilebilmektedirler.

Menkul Kıymetler Nelerdir?

Menkul Kıymetler; hisse senetleri, tahviller, intifa senetleri, kar ve zarar ortaklığı belgeleri, hazine bonoları, borç ve irat senetleri, finansman bonoları ve banka bonolarından oluşmaktadırlar.
Hisse senetleri, yatırımcıların ortak olmak istediği şirketlere ait hisseleri satın alabildiği kıymetli evraklar olmaktadır. Tahviller, 1 sene ve 1 seneden daha uzun vadeye sahip olan borç senetleridir. Anonim şirketler ve kamu kuruluşları tarafından temin edilebilmektedirler. İntifa senetleri, herhangi bir payı temsil etmeyen ve sahiplerine sadece malvarlığı açısından hak sunan kağıtlardır. Kar ve zarar ortaklığı belgeleri, evrak sahibine ortaklık hakkı tanımayan, buna karşıt olarak kar ortaklığı sunan menkul kıymetler arasında yer almaktadır.
Elde ettiği birikimleri, risk faktöründen kaçınarak garanti altına almak ve bu sayede kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların tercih etmiş olduğu Hazine bonoları, devlet güvencesi altında olan borçlanma senetleridir. Hazine bonoları, vade süresinin sonuna kadar tutulması koşuluyla yatırımcının yatırmış olduğu parayı faiziyle beraber ödeme garantisini sunmaktadır.
Finansman bonosu ise işletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere çıkarılan ve geri ödeme süresi 9 ay olan borç senetleridir. Çoğunlukla büyük firmalar, bankalar ve finans kuruluşları tarafından basılıp ihraç edilmektedir.

Menkul Kıymet Vergilendirmesi Nedir?

Menkul kıymet başlığı altında yer alan kıymetli evrakların vergilendirilmesi, borsada bulunan veya borsa dışında olan şirketlerden gerçek kişi ortak olan kişilere kar payları üzerinden vergi kesintisi (stopaj) yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise ortaklara dağıtılan kar payları için gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Soru ve görüşleriniz için info@beeadvise.com e-posta adresimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top