İhracatta Geleneksel Pazarlama mı Yenilikçi Pazarlama mı?

Geleneksel Pazarlama mı Yenilikçi Pazarlama mı?
LinkedIn
Twitter
Facebook

Modern çağın gelişmiş iş modeli kabul edilen ihracat, son yıllarda e-ticaret kapsamında yapılmakta ve hızlı çözümler üretilmektedir. İhracat çok eski bir iş modeliyken, e-ihracat yeni kabul edilen bir iş modeli olduğu için işin pazarlama kısmı ile ilgili tartışmalar sürüyor. İhracat pazarlamasında stratejik hamlelerle ilerleyen şirketler, ürün ve hizmetlerin küresel çapta değer görmesi, hedef kitle ile buluşması gibi amaçlarla çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Peki, modern çağ ticaretinde ihracatta geleneksel pazarlama mı yoksa yenilikçi pazarlama mı daha avantajlı sonuçlar veriyor? 

Geleneksel ve Yenilikçi Pazarlama Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

1 – Maliyet: Devir maliyeti düşürme, bütçeyi koruma devri. Bu kapsamda incelendiğinde geleneksel pazarlamanın yüksek maliyet içerdiğini, dijital pazarlamanın ise daha ideal bütçelerle yapılabildiğini söylemek mümkün.

2 – Zamanlama: Geleneksel pazarlamada süreler uzun ve karmaşıktır. İçeriğin önceden kurgulanması gerekir, yanlışlık olması halinde düzeltmek zaman alır. Yenilikçi pazarlamada içerik kolayca planlanır, düzeltmeler hızla yapılır, trend olan anlık pazarlama kampanyaları hazırlanabilir.

3 – İnteraktif dönüşüm: Geleneksel pazarlamada hedef kitleye spesifik bir kampanya, reklam hazırlanır ve sunulur. Yenilikçi pazarlamada her şey dijital olduğu için hazırlanan reklamlar hedef kitleyle interaktif iletişim kurabilir, etkileşim sağlanabilir.

4 – Güçlü iletişim: Geleneksel pazarlamada iletişim telefon, e-posta gibi yöntemler üzerinden gerçekleşir. Dijital pazarlamada ise sosyal medyanın gücünden yararlanılır, hedef kitle markaya hızla ulaşabilir.

5 – Kapsam: Geleneksel pazarlama alanları ve zamanları kısıtlıdır. Yenilikçi pazarlama alanı ise derya denizdir. Reklam veren markalar daha geniş alanda zaman kavramı olmaksızın aksiyon alabilir, 7/24 internet aracılığıyla kampanyalarını yürütebilir.

6 – Yenilikçi fikir: Geleneksel pazarlamada belirli kalıplar vardır. Kullanım alanına göre sınırlar kapsamında fikir üretilir, yenilikler belli bir noktaya kadar ilerler. Dijital pazarlamada yenilik asla bitmez, özgün fikirler üretmekte zorlanılmaz, fikirler kolayca hayata geçirilir.

7 – Metrik: Geleneksel ve yenilikçi pazarlama hazırlanan stratejilerin hedef kitle üzerindeki etkilerini görmek için çeşitli şekillerde ölçülendirme yapabilir. Geleneksel pazarlamada ölçme değerlendirme kısıtlı veri sunarken dijital pazarlamada hedef kitle hakkında daha net bilgiler elde edilebilir, pazarlama stratejilerinin somut verilerine ulaşılabilir.

8 – Üslup: Geleneksel ve dijital pazarlama dili farklıdır. Gelenekselde resmiyet, kurumsallık tercih edilirken dijital pazarlamada daha samimi, enerjik dil ve üslup tercih edilir. Hedef kitleye göre üslup değişir, trendlere anlık uyum sağlanır.

Özetle; geleneksel pazarlama en eski pazarlama yöntemini ifade ediyor Günümüzde internet ve teknoloji çağında her ne kadar dijital pazarlama öne çıksa da aslında geleneksel pazarlama hala ihracatçılara ilham veriyor, yaratıcı fikirler bulunmasına yardımcı oluyor. Ancak geri bildirim, bütçe, hız, modern çağ kapsamında değerlendirildiğinde dijital pazarlamanın daha yenilikçi ve hızlı çözümler sunan bir model olduğunu kabul etmek gerekiyor. 

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz
Scroll to Top