Girişimcilik dendiği zaman akla parlak fikirler, başarılı örnekler geliyor. Türkiye bu konuda eşsiz başarıların ortaya çıktığı hikayelerle dolu. Fikrinin peşinden giden girişimciler, bu yolculukta başarıya ulaşana kadar epey çaba sarf ediyor, birçok hata yapıyor. Modern çağda girişimcilik eskisinden çok daha kolay: Girişimciler fikirlerini hayata geçirmek için daha fazla yöntem kullanabiliyor, melek yatırımcılara daha hızlı ulaşıyor, dijitalleşme sürecinde daha etkili adımlar atıyor. Ancak her şeyin su gibi aktığı söylenemez. Girişimciler de hata yapar hem de çok fazla. Peki girişimcilerin en çok yaptığı 5 hata nedir? İşte size yanlış yapmamanız için rehber oluşturacak nitelikte girişimci hataları, tecrübeleri…
İş fikrinin uygulanabilirliğini sorgulamamak
Hemen her gencin hayata geçirilse kusursuz çalışacak iş fikri vardır. Hepsi iş fikrinin müthiş başarılı olacağına inanıyor. Ancak çoğu kişi bu fikirlerin gerçek hayatta karşılığı olup olmadığını sorgulamıyor bile. Kimisi mükemmel iş fikrini hayatta geçirdikten sonra başarısız olarak kötü fikir olduğunu kabul ediyor kimisi ise şanslıysa daha yolun başında olmayacağını görüyor. Kâğıt üstünde planladığınız fikir cezbedici görünebilir, haklısınız ama gerçek yaşam öyle değil.
Hedef kitle belirlememek
Girişimcilik ve pazarlama faaliyetlerinde kişi ya da şirketler, sundukları ürün ve hizmetlerin bir kitleye hitap etmesini sağlamak zorundadır. Girişimciler spesifik bir hedef kitle belirlemek yerine genele hitap etmeye çalışarak daha en başından hata yapıyor. Bu hatayı reklam stratejilerinde devam ettiriyorlar üstelik. Hedef kitle analizi yapmadıysanız, ürün ve hizmetinizin kime, neden, nasıl hitap edeceğini belirlemediyseniz ya da bu yönde bir strateji oluşturmadıysanız başarıdan uzaklaşırsınız.
Geri bildirimleri önemsememek
Geliştirdiğiniz ürün, hazırladığınız hizmet; ne olduğu önemli değil. Satış yaptıktan sonra müşterilerden gelen geri bildirimlerin hepsi önem taşıyor. Olumlu – olumsuz tüm geri dönüşler girişimcinin hizmet kalitesini yükseltmeye yardımcı olur. Satış sonra destek vermemek dahası müşterilerden gelen kötü bildirimleri yok saymak girişimin başarısızlıkla sonuçlanmasına zemin hazırlar.
Ekip ruhu oluşturmamak
Çoklu görev sorumluluğu beynin aktif çalışmasını sağlarken aynı zamanda yorulmasına, odağını kaybetmesine zemin hazırlıyor. Girişimcilerin yaptığı hatalardan biri de her şeyi tek başına yapmaya çalışmak, asla ekip oluşturmamak. Ekip oluşturmak sorumluluğu paylaştıracağı gibi herkesin farklı uzmanlık alanında başarılı sonuçlar almasını sağlar.
Rakipleri görmezden gelmek
Rakip analizi yapmadan bir girişimin başarılı olması çok nadirdir. Rakipleri tanımamak ya da küçümsemek geride başlamanıza sebep olabilir. Şöyle bir gerçek var ki her girişimin bir rakibi vardır. Yok diyorsanız eğer araştırmanızı eksik yapmış ya da gerçekten yeni bir teknoloji, ürün yaratmış olmalısınız. Girişimcilerin sık yaptığı bu hata basit bir araştırmayla dahi açığa çıkartılabiliyor, pozisyon almayı kolaylaştırıyor.
Bonus: Pazarlama bütçesi ayırmamak
Reklam, pazarlama, sosyal medya, tanıtım, iletişim… Ne derseniz. Hepsi girişimciliğin vazgeçilmezi sayılıyor. Girişiminizin hedef kitle tarafından öğrenilmesini sağlamak amacıyla reklam ve pazarlama bütçesi ayırmalı, doğru stratejilerle “buradayız!” demelisiniz. Reklam, tanıtım çalışmalarını yok sayan, önemsemeyen girişimci şüphesiz hata yapar, bir süre sonra bu hatayı zarar ederek fark eder.