Ar-ge projesinin başarıya ulaşmasını sağlamak için finansman çok önemlidir. Bunun için devlet destekleri var ve projenizin desteklenmesi için en önemli adım çalışmanızın doğru projelendirilmesidir. Bu anlamda Sanayi Bakanlığı tarafından her sene komisyon toplanır, projeler incelenir ve hangileri ile devam edileceğine karar verilir. Peki bu aşamada başarılı olmanın yolu nedir?
Doğru projelendirme için dikkat edilecekler nelerdir?
Projelendirme için fikrinizin olması yetmeyebilir. Her fikir, projeye uygun değildir. Bu nedenle fikrin spesifik bir şekilde neleri sağlayacağının tespit edilmesi, bunun zamanının belirlenmesi gibi grafiğe dökülür cinsten olmasına gerekir. Bu bakımdan cevaplandırılması gereken 3 soru vardır:
Problemin tanımlanması:
Proje bir fikirdir. Bu fikrin hedefleri olması gerekir. Hedefler, faaliyetlerden oluşmalıdır. Faaliyetler sırasındaki belirsizliklerin tanımlanması, teknolojik gereksinimlerin veya diğer kaynakların belirlenmesi gerekir. Ayrıca bir B planından bahsedilmesi de önem ifade eder.
Sayısal veya somut hedefler:
Projenin değerlendirilmesi noktasında somut hedefler dikkate alınır. Bu tür hedeflerden yoksun projeler kabul edilmez veya revizesi gerekebilir. Projenin ne zaman, hangi noktada olduğu somut verilerle saptanabilmelidir.İş planı ve ekip: Hedeflerin adım adım nasıl gerçekleşeceğine dair ayrıntılı sunum olması gerekir. Her iş veya aşama için başlama ve bitiş tarihlerine yer verilmelidir. Ayrıca kullanılması gereken kaynak, bunların muhtemel maliyetleri gibi detaylar da yer almalıdır.
Proje bütçesi:
projenin toplam gideri konusunda çalışma yapılmalıdır. Personel, teçhizat ve diğer materyal giderleri ayrı ayrı yazılmasına dikkat edilmelidir. Proje başlangıcında projenin amacının ve referanslarının net bir şekilde yazılı olması önemli bir referanstır. Yapılan hatalardan biri, proje kapsamının dar tutulmamasıdır. Özellikle KOBİ niteliğindeki firmalar, birkaç projeden oluşabilecek kapsamı tek bir proje altında sunma hatasına düşebiliyor. Bu da, projenin işin içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oluyor. Yapmanız gereken proje kapsamını minimize etmek. Proje çıktısına, yani elde edilecek faydalara başlangıç noktasında değinmeye dikkat edilmesi gerekir. Bu projenin dikkat çekiciliğini artırması kadar anlaşılmasını da kolay bir hale getirir. Ayrıca devlet desteklerinden yararlanılması hedefleniyorsa Frascati Kılavuzu’na uygun bir şekilde projelendirme yapmalısınız. Yine başvuru yapılacak kurumun dosya standartlarını da dikkate almanızın önemi büyük.
Doğru projelendirme için dikkat edilecekler nelerdir?
Yenilik: Projenizi mukayese etmeniz gerekir. Bu karşılaştırma ilgili alanda muadil projeler varsa artıları veya farklılıkları olmalıdır.
Özgünlük: Bunun bir sınırı yok. Yenliği ortaya koyarken uyguladığınız metodolojideki farklılık, kullanılan malzeme, test yöntemindeki yenliklerin hepsi projeyi zenginleştirir.
Ar-ge noktası: Projedeki en önemli kıstas burasıdır: Ar-ge unsuru… Teknolojik veya bilimsel bir belirsizliğin ortadan kaldırılması ar-ge unsurudur.
Hardware: Donanım… Projenin üretilmesinde kullanılan her materyal buna dahildir.
Software: Yazılım… Yine proje için gereken yazılımlar projede yer almalıdır.
Her proje özelinde profesyonel bir projelendirme çalışmasına ayrı bir zaman ayrılması gerekir. Böylece, hem projenin satışı hem de devlet desteklerinden yararlanma noktasında önemli bir mesafe kat edilir. Projelendirme aşamasında yapılan yanlışlar, eksilikler nedeniyle devlet desteklerinde yararlanma şansı kaybedilebilir. Bu da; personel, teçhizat, danışmanlık, seyahat ve birçok vergi indiriminin kaçırılması anlamına gelir.