Dünyada var olma yarışının en modern şekli Ar-Ge’dir. Artık kopyalayan değil, yenilikçi fikir ve tasarımlarla ortaya çıkan markaların değeri daha büyük. Sadece markalar nezdinde değil, devletler de Ar-Ge faaliyetleriyle veya bu yöndeki atılımları desteklemek suretiyle bu yarışın bir aktörü. Bu anlamda Ar-Ge, mevcut sistem ve uygulamaları ileri taşıyan her türlü yenilik olarak düşünülebilir.
Frascati’ye göre Ar-Ge nedir?
Frascati, Ar-Ge faaliyetlerinde dikkate alınması gereken birincil kaynak. OECD ülkeleri tarafından kabul edilen ortak kriterler, Ar-Ge faaliyetlerinin standartlarını belirliyor. Bu kılavuza göre Ar-Ge, bir toplumdaki bilgi birikiminin artırılması ve bu bilgiler ışığında yeni sistem ve uygulamalar tasarlamaktır.
Ar-Ge faaliyetlerinde 3 temel yöntem:
Ar-Ge, 3 temel başlık altında sınıflandırılan çalışma modeline sahip. Bunlar; deneysel, uygulamalı ve temel araştırmadır.
Temel araştırma: Tamamen teorik araştırma sürecini içerisine alır. Olgular üzerinde gözlemlenmesi mümkün gerçeklerin incelenerek, yeni bilgiler elde edilmesini sağlar. Temel araştırma örneği olarak antikor molekülündeki aminoasit dizisinin tespit edilmesi verilebilir.
Uygulamalı araştırma: Yeni bilgiler elde edebilmek için yürütülen özgün çalışmaları ifade eder. Örnek olarak çeşitli rahatsızlıkların antikorlarını belirlemek için yapılan çalışmalar.
Deneysel geliştirme: Farklı deneyimler elde edilen bilgilerin yeni sistem, uygulama veya yazılıma dönüştürülerek fayda sağlayacak şekilde kullanılmasını sağlayan çalışmaların tümüdür. Örneğin; uygulama yazılımları ile kişisel sağlığın takip edilmesi deneyleri.
Ar-Ge faaliyetlerinin önemi nedir?
Ar-Ge, problemlerin çözümünde önemli bir rol oynar. Ayrıca, mevcut bir sistemin daha efektif bir şekilde çalışmasını sağlayacak yeniliklerin keşfini sağlar. Bu yenilikler, daha az kaynak tüketimi, daha az emisyon kullanımı gibi hem çevre hem de insan hayatına doğrudan katkı sağlayan türde gerçekleşebilir. Dolayısıyla Ar-Ge, yaşanabilir bir dünyanın varlığı veya bunun korunması noktasında gereken atılımların ortaya çıkmasında etkilidir.
Hem marka hem de devletler bezindeki çalışmalarla hizmetlerin daha verimli bir şekilde insana ulaştırılması, Ar-Ge ile mümkündür. Bugün birçok marka, Ar-Ge faaliyetlerine yaptıkları yatırımlarla müşteri nezdinde edindikleri imajı ve prestiji korumayı başarmıştır. İnovatif bakış açısı kazandıran Ar-Ge çalışamları, işletmelerin sürdürülebilir olmalarında hayati öneme sahip faaliyettir.
Frascati 2015 Kılavuzu’nda Ar-Ge faaliyetine yönelik bazı esaslar
OECD standartlarında bri Ar-Ge faaliyetinden söz edebilmek için Frascati referanslarını dikkate almanız gerekir. Böylece Ar-Ge projelerinizin TÜBİTAK ve AB fonları tarafından desteklenmesi mümkün olur. Bu yöndeki dikkat edilmesi gereken ipuçları şöyle:
Yeni işletim sistemleri veya programlama dillerinde iyileştirmeler yapılması,Mevcut teknolojiler üzerinde yeni araştırma ve geliştirmelerin yapılması,Network veya sistemlerinde verimliliğini artırma,Algoritmalar,
Bilinen yöntem veya mevcut araçlar kullanılarak geliştirilen uygulamalar, Ar-Ge olarak dikkate alınmaz. Ya da, güvenlik doğrulamaları için geleneksel yöntemlerin uygulanması gibi çözümler, Frascati Kılavuzu’nda Ar-Ge olarak değerlendirilmez.
Frascati Kılavuzu’nda olmazsa olmaz kriterler şunlar:
Yenilikçi bir bakış açısına sahip uygulama veya sistem,Yaratıcılık içeren bir çalışma,Sistematiklik,Ortaya çıkarılan sistemin yeniden üretilebilir olması veya tekrar kullanılabilmesi,
Bu ana kriterler dikkate alınarak Ar-Ge projelerinin oluşturulmasında fayda var. Bu bakımdan şunların bir Ar-Ge olmadığını da öngörmeniz mümkün:
Pazar araştırmaları, Kalite kontrol uygulamaları,Daha önce icra edilmiş bir sistemin yeniden inşası,Bilimsel veya teknolojik bir yenlik getirmeyen veri analizleri,Ticari üretim planlanmaları…
Sonuç olarak Ar-Ge, yenilikçi bakış açısı sunmanın yolunu açmadır. Bu bir yazılım, sistem veya üretim süreçlerine entegre edilen otomasyonlar olabilir. Önemli olan, daha önce icat edilmemiş olmaması, geleneksel bir yöntemin icrasına dayalı olarak gerçekleşmemesi gerekir.