İş modeli, şirketin kâr elde etme planını ifade eder ve işletmenin satmayı planladığı ürünleri veya hizmetleri, belirlenen hedef pazarını ve öngörülen masrafları tanımlar. İş modelleri hem yeni hem de köklü işletmeler için önemlidir. Dolayısıyla bu kadar önemli bir parametrenin birden fazla çeşidi olması kaçınılmazdır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte e-ticaret sitelerinin ihracat pazarındaki yeri arttı ve eskiden beri olan ancak günümüzde önem kazanan bir iş modeli popüler oldu. Bu iş modeli, D2C (direct-to-consumer) veya doğrudan tüketiciye satış, bir üreticinin ürünlerinin aracı olmadan son müşteriye satışına dayalı bir iş modelidir. Hem çevrimdışı kanallarda hem de e-ticarette geleneksel model, bugün bildiğimiz gibi en popüler perakende şirketleri destekleyen distribütörler, toptancılar ve perakendeciler gibi satış zincirinde daha fazla temsilci içeren bir modeldir. D2C modeliyle tedarikçiler müşterilerinin özel isteklerine ve isteklerine yanıt verebilirler.
Tüketicilerin, hızlı, güvenli ve güvenilir hizmet beklentisi, gelişmiş e-ticaret hizmetlerine olan talebini artırdı. Bu anlayış doğrultusunda işletmeler, müşterilerin isteklerini karşılayabilmek için doğrudan tüketici kanallarıyla farklı rotalar izliyor.
Peki işletmeler tüketiciye doğrudan ulaşmak için hangi yolları izliyor?
İşletmelerin için satış yapabileceği bir çok kanal mevcuttur. Online olarak en uygun, tercih edilen ve kullanıcı dostu satış kanalları:
D2C modelini kullanarak satış yapmak için öncelikle işletmeye ait e-ticaret web sitesinin, sosyal medya hesaplarının, fiziksel mağazanın, hatta tüketicilerin ihtiyacı olduğunda bilgi alabilecekleri aktif bir telefon hattının olması oldukça önemlidir. Yani çok kanallı pazarlama (omnichannel pazarlama) yöntemine hakim olmak gerekmektedir.
Böyle olmasının nedeni ise, D2C e-ticaret modelinde ürün veya hizmetinizin başka bir pazaryerinde satışta yerine doğrudan işletmenin pazarında satışa sunulmasıdır. Bu nedenle markanın mümkün olduğunca fazla mecrada var olması ve bu sayede kullanıcıların, satış kanalları arasında kolay bir şekilde geçiş yapmasını sağlamak kolaylaşır. Bu şekilde tüketici, sosyal medyadan ürünü görebilir, ürünü almak için işletmenin web sitesine giriş yapabilir, sonrasında gerek duyması halinde ürünü değiştirmek için fiziksel mağazayı da ziyaret edebilir.
D2C’nin avantajlarına bakıldığında,
D2C modeli kesinlikle işletmelerin göz önünde bulundurması gereken bir seçenektir. Bu model, avantajlara ve risklere sahiptir. Ancak, mevcut duruma bakıldığında son tüketicilerine önem veren ve onlara kaliteli içerik ve alışveriş deneyimleri sunan işletmelere başarı gelecektir.
Bee Advise danışmanlık anlayışını mühendislik yetkinliği ile birleştiren bir yönetim danışmanlığı şirketidir. Bee Advise olarak teknik konulara hakim mühendislik ekibimiz ile Ar-Ge, yazılım, ihracat ve girişimcilik alanlarında danışanlarımızın ulusal ve uluslararası teşviklerden yararlanmaları için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.