Dahilde işleme rejimi ihracat yapan firmaların sıklıkla kullandığı yöntemlerden biri olup ihracatı yapılacak ürün için gerekli hammaddeleri ithal ederken gümrük vergilerinden muaf tutulmaya yarayan ihracatçı firmaları destekleyen bir yöntemdir. Dahilde işleme rejimi ihracatçı firmalara maddi olarak destek olduğu gibi hammaddelerin eksikliğini de kapatır. Bulunulan ülkede gerekli hammadde bulunmuyorsa ya da yeterli miktarda ve kalitede değilse dahilde işleme rejimi (DİR) ihracatçı firmalara gerekli ürünleri vergi muafiyetiyle beraber sağlar. Bu sayede ihracatçı ülkede ihracat için rekabet gücü artar, ihraç pazarlarının miktarı artar ve toplam ihracat maliyetleri düşürülür.
Dahilde İşleme Rejiminin Amacı Nedir?
Ülkemizde 1996 yılından bu yana yürürlükte olan dahilde işleme rejiminin asıl amacı ihracatçı firmaların yurt dışında aynı ürünü veya hizmeti ihracat eden firmalarla eşit şartlarda rekabet edebilmesidir. Bu bağlamda DİR sayesinde yurt dışında daha uygun fiyatlı bulunan hammaddelerin vergi muafiyeti ile sağlanması, ülke içinde işlenip yurt dışına ihraç edilmesi sürecinde üretici şirketlerin hammadde ve maliyet endişelerinin önüne geçilir.
Bu adımlar gerçekleştirildiğinde dahilde işleme rejimi ile ihracatçı ülkenin ihracatının artırılması, ihracat ürünlerine rekabet gücü kazandırmak, ihracat pazarlarının miktarını artırmak ve ihraç edilen ürünlerin çeşitliliğini artırmak amaçlanır.
Dahilde İşleme Rejiminin Avantajları Nelerdir?
İhracatçı firmalar yurt dışında bulunan hammadde, yardımcı maddeler, ambalaj malzemeleri, aram mallar veya yarı mamul gibi maddeleri işleyip tekrar ihracata sunacaklarını kanıtladıkları durumda vergi muafiyeti sağlanır. Dahilde işleme rejiminin avantajları ise şöyledir:
İthalat ile sağlanan tüm ürünlerin gümrük vergisi, KDV, ÖTV, diğer vergi ve fonlardan muaf tutulması sağlanır. Bu sayede ihracat daha az maliyetle gerçekleştirilir.İthal edilen ürünlere vergi, KKDF, vergi ve harç istisnası uygulanır.Yurt içi alımlar KDV’de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde gerçekleştirilir.DİR ile ihracat dışında yurt içi satış ve teslimler de gerçekleştirilir.İthalatta gerekli olan vergilere teminat indirimi sağlanır, pazardaki rekabet gücü artırılır.
Dahilde İşleme İzin Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?
Dahilde işleme izin belgesi ithal edilen hammadde, ara madde ve ambalaj malzemelerinin ithal edilip, işlenip sonunda da ihraç edildiği durumda işe yarar. İlgili belge ile KDV, ÖTV, gümrük vergisi gibi masraflardan muafiyet sağlanır. Dahilde işleme rejiminin avantajına örnek olarak 100,000 dolar ile alınan hammaddelerin %3’ünü gümrük vergisi, %6’sını KKDF ve %18’ini KDV oluşturmaktadır. Bu anlamda dahilde işleme izin belgesi ile 27,000 dolarlık bir masraf muafiyeti sağlanır. Dahilde işleme rejimi izin belgesi elektronik ortamdan Ticaret Bakanlığının resmi sitesinden başvuru yapılması halinde alınabilir.
Bee Advise danışmanlık anlayışını mühendislik yetkinliği ile birleştiren bir yönetim danışmanlığı şirketidir. Bee Advise olarak teknik konulara hakim mühendislik ekibimiz ile Ar-Ge, yazılım, ihracat ve girişimcilik alanlarında danışanlarımızın ulusal ve uluslararası teşviklerden yararlanmaları için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.